Newton törvényeitől a Higgs-bozonig

A részecskefizika jelenlegi átfogó elmélete a Standard Modell, amely megjósol egy még fel nem fedezett részecskét, a Higgs-bozont. Ennél sokkal többet egy laikus nem nagyon érthet meg a Higgs-bozonról, mert bármilyen részletesebb magyarázathoz olyan matematikai fogalmak ismerete lenne szükséges, amelyeket a részecskefizikusokon és a matematikusokon kívül nemigen ismer senki. Pedig ezek a matematikai eszközök közismert talajon, a Newton-mechanikában, vagy a Maxwell-féle elektrodinamikában is alkalmazhatók. Próbáljuk meg itt bevezetni ezeket, hogy később, a Standard Modellben már jó ismerősként üdvözölhessük őket!

Figyelem!

A blog elköltözött a http://newtonhiggs.wordpress.com címre.

Kommentezni már csak ott lehet.

Tartalomjegyzék

Hivatkozások

[1] Charles Nash, Siddantha Sen: Topology and Geometry for Physicists Academic Press, 1983

[2] Michael Spivak: A comprehensive Introduction to Differential Geometry vol 1., Publish or Perish inc., Houston, Texas, 1999 (third edition)

Friss publikációk

Hozzászólások

A horizontális felemelés egyértelműsége

2008.02.21. 08:58 'n Quijote

Legyen adva egy p pont egy fibrált nyaláb teljes terében, valamint a nyalábon legyen adva egy konnexió, tehát a nyaláb teljes terének minden egyes e pontjában az e feletti TeE érintőtérnek egy Ve He = TeE felbontásaahol  VeE  = ker(dΠe) = Te(Π−1(Π(e)), vagyis TeE vertikális altere.

Definíció. A fibrált nyaláb bázisterében haladó g(t) görbének a p pontba való felemelése alatt a nyaláb teljes terében haladó olyan h(t) görbét értünk, amelyre h(0) = p és Π(h(t)) = g(t). A felemelést horizontálisnak nevezzük, ha a h(t) görbe érintője minden pontban horizontális, vagyis Hh(t)E eleme.

Állítás. A horizontális felemelés egyértelmű.

Bizonyítás. A nyalábunk legyen (B, E, Π,  V) (a nyaláb bázisterét most nem az ebben a blogban eddig szokásos T-vel, hanem az általában szokásos B-vel jelölöm), és legyen adva rajta egy konnexió. Legyen a görbénk g: [0,1] → Bh: [0,1] → E pedig legyen a g görbe egy horizontális felemeltje.
Vegyünk a [0,1]  intervallumban egy tetszőleges t számot. Mivel h a g felemelése ezért Π(h(t)) = g(t), így dΠ(h.(t)) = g.(t), ahol h.(t) ill. g.(t) a g ill. h görbe g(t)-beli  ill. h(t)-beli érintővektorai. Másrészt, ha v és w a (Π−1(g(t)) halmaz tetszőleges e pontja feletti TeE érintőtér olyan vektorai, amelyekre dΠ(v) = dΠ(w), akkor a dΠ érintőleképezés linearitása miatt ez azt jelenti, hogy dΠ(v- w) = 0, vagyis v és w különbsége egy vertikális vektor (tehát VeE eleme). Így a h.(t) vektorra kirótt másik feltétel, vagyis, hogy a vertikális komponensének nullának kell lennie, tetszőleges eΠ−1(im g) pontban már egyértelműen meghatározza h.(t)-t. Ezek szerint a h-ra magadott két feltétel a  Π−1(im g) halmazon meghatároz egy vektormezőt, amelynek h(t) egy integrálgörbéje. A Picard-Lindelöf tétel szerint a Π−1(im g) halmaz tetszőleges pontján át pontosan egy ilyen integrálgörbe halad át, tehát a g görbének adott pontba való felemelése egyértelmű.

komment

süti beállítások módosítása