Newton törvényeitől a Higgs-bozonig

A részecskefizika jelenlegi átfogó elmélete a Standard Modell, amely megjósol egy még fel nem fedezett részecskét, a Higgs-bozont. Ennél sokkal többet egy laikus nem nagyon érthet meg a Higgs-bozonról, mert bármilyen részletesebb magyarázathoz olyan matematikai fogalmak ismerete lenne szükséges, amelyeket a részecskefizikusokon és a matematikusokon kívül nemigen ismer senki. Pedig ezek a matematikai eszközök közismert talajon, a Newton-mechanikában, vagy a Maxwell-féle elektrodinamikában is alkalmazhatók. Próbáljuk meg itt bevezetni ezeket, hogy később, a Standard Modellben már jó ismerősként üdvözölhessük őket!

Figyelem!

A blog elköltözött a http://newtonhiggs.wordpress.com címre.

Kommentezni már csak ott lehet.

Tartalomjegyzék

Hivatkozások

[1] Charles Nash, Siddantha Sen: Topology and Geometry for Physicists Academic Press, 1983

[2] Michael Spivak: A comprehensive Introduction to Differential Geometry vol 1., Publish or Perish inc., Houston, Texas, 1999 (third edition)

Friss publikációk

Hozzászólások

12. Affin terek

2008.03.03. 08:30 'n Quijote

Az érintőnyalábokon megadott konnexiók értelme, hogy pótolják azt a hiányosságot, amellyel az affin terek eleve rendelkeznek: a vektorok eltolhatóságát, illetve a különböző pontokhoz tartozó érintővektorok összehasonlítását. Ha például most a téridőre, mint egy 4-dimenziós sokaságra gondolunk, akkor a téridőbeli görbék a pontszerű részecskék világvonalai. A részecskék sebessége minden pontban a sokaság egy érintővektora. A gyorsulásukat viszont csak akkor tudjuk megmondani, ha valahogy össze tudjuk hasonlítani a különböző pontbeli sebességeiket. Kicsit formálisabban elmondva ugyanezt: Ha a részecskénk világvonala mondjuk a g:[0,1] → M  görbe (ahol M a 4-dimenziós téridő, mint differenciálható sokaság), akkor ennek a részecskének a t0 pontbeli sebessége a görbének a g(t0)- beli érintővektora a

                      

                       (1)
                        

 deriváció.

A részecske gyorsulása

 

                                                  (2)

 lenne, ha lenne értelme a g.(t) - g.(t0) különbségnek. De nincs, mivel g.(t) a Tg(t)M vektortérnek,  g.(t0) pedig a Tg(t0)M  -nek az eleme, és különböző vektorterek elemei közt nincs értelmezve a kivonás művelete.

Ha azonban TM-en adva van egy konnexió, az azt jelenti, hogy értelmezve van tetszőleges v ∈  Tg(t0) vektornak  a g görbe mentén a Tg(t)M -be történő párhuzamos eltolása. Ha a konnexiónk lineáris, akkor ez egy Γg,t0,t :  Tg(t0)M →  Tg(t)M lineáris leképezés. Ha még nem elfajuló is ez a leképezés, akkor létezik a  Γg,t0,t-1 :  Tg(t) Tg(t0)M  inverze is.

 Ezzel már tudjuk definiálni a gyorsulást:

 

                                  (3)

Tehát a differenciahányados számlálóját úgy számoljuk, hogy a g(t) beli sebességet a g görbe mentén párhuzamosan visszatoljuk Tg(t0) be, ahol már ki tudjuk vonni belőle a g(t0) -beli sebességet. Látható, hogy a konnexió linearitására azért van szükség, hogy az így definiált gyorsulás a sebességnek ugyanúgy lineáris függvénye legyen, mint ahogy azt megszoktuk.

Mondanom sem kell, hogy ez abszolút gyorsulás, hiszen semmiféle koordinátákat nem használtunk a definiálásához. A konnexiót pedig Newton I. törvénye biztosítja számunkra - szintén megfigyelőfüggetlen módon. Az majd a következő kérdés lesz, hogy ilyen-olyan koordinátákkal hogy lehet ezt kiszámolni.

De egyelőre nézzük meg ezt a dolgot az affin terek esetében.

Egy nem üres M halmazt, a V vektortér feletti affin térnek nevezünk  ha M elemei között értelmezve van a kivonás művelete, vagyis adva van egy  M x MV,  (x,y) → x - y leképezés amelyre

  1. tetszőleges oM esetén az Oo: MV , xx - o leképezés bijektív
  2.  (x-y) + (y-z) + (z-x) = 0.

Az n-dimenziós affin tereket sima sokaságoknak is tekinthetjük, ha atlasznak az affin koordinátákat tekintjük, vagyis V tetszőleges {ei} bázisához és M tetszőleges o pontjához azt a Φ: M → Rn, p → {x1,...xn} térképet választjuk, amelyre

 

.                                                              (4)

 

A topológiát az a feltétel egyértelműen definiálja M-en, hogy ezek a térképek homeomorfizmusok legyenek (ez az affin terek ú.n. természetes topológiája).

A fenti módon sima sokaságnak tekintett affin terekben egy g görbe érintővektorát egyrészt ugyanúgy definiálhatjuk, mint bármilyen sima sokaság esetén (vagyis az (1) képlettel), másrészt definiálhatjuk a

 

 

képlettel is, hiszen affin terek esetén a kivonásnak van értelme a számlálóban, és a valós számmal való osztásnak is.

 

Az így definiált g'(t) a V vektortér eleme, nem pedig egy deriváció, mint g.(t).
Az, hogy g'(t) t-től függetlenül ugyanannak a V vektortérnek az eleme, számunkra örvendetes, mert ha az így definiált érintővektort tekintjük sebességnek, akkor a használhatatlan (2) képletben g. helyett g'-t írva az máris használhatóvá válik:

 

                                              (5)

A kétféle érintővektor közti kapcsolat:




.

 

A kétféle érintővektor azonosíthatósága (3)-ra pillantva azt sugallja, hogy az affin tér struktúrája meghatározza az érintőnyalábjának egy természetes konnexióját.

1 komment

süti beállítások módosítása