Newton törvényeitől a Higgs-bozonig

A részecskefizika jelenlegi átfogó elmélete a Standard Modell, amely megjósol egy még fel nem fedezett részecskét, a Higgs-bozont. Ennél sokkal többet egy laikus nem nagyon érthet meg a Higgs-bozonról, mert bármilyen részletesebb magyarázathoz olyan matematikai fogalmak ismerete lenne szükséges, amelyeket a részecskefizikusokon és a matematikusokon kívül nemigen ismer senki. Pedig ezek a matematikai eszközök közismert talajon, a Newton-mechanikában, vagy a Maxwell-féle elektrodinamikában is alkalmazhatók. Próbáljuk meg itt bevezetni ezeket, hogy később, a Standard Modellben már jó ismerősként üdvözölhessük őket!

Figyelem!

A blog elköltözött a http://newtonhiggs.wordpress.com címre.

Kommentezni már csak ott lehet.

Tartalomjegyzék

Hivatkozások

[1] Charles Nash, Siddantha Sen: Topology and Geometry for Physicists Academic Press, 1983

[2] Michael Spivak: A comprehensive Introduction to Differential Geometry vol 1., Publish or Perish inc., Houston, Texas, 1999 (third edition)

Friss publikációk

Hozzászólások

27. A rátóti legények és a Lie-deriválás

2009.02.13. 09:12 'n Quijote

Merthogy nemcsak libát loptak szegények, hanem létrát is vittek az erdőben. Keresztben.

A legények egy folyamot képeznek a felületen, a létra pedig egy vektor, amit a folyam tol előre (ld. pushforward). A legények folyama egy φ : (R x M) → M : (t, p) → φt(p)  leképezés. A t = 0 pillanatban a p pontban tartózkodó legény a t pillanatban a φt(p) pontban van. Most képzeljük el, hogy a létra, amit visznek, egy kétágú létra, ami útközben kinyílik. A kinyíló szabad ág (csakúgy, mint a fogott ág) a létra zsanérjából mutat valamerre, vagyis ő a zsanér által leírt görbe minden pontjában egy ottani érintővektor. Legyen Y egy olyan vektormező a felületen, amely ezen a görbén azonos  kinyílt ág által meghatározott vektorral. Tegyük fel, hogy a létra éppen zárva van, amikor a zsanér éppen a felület p pontjában tartózkodik. Tartozzék e a pillanat a t = 0 időponthoz. Ettől eltérő t pillanatban a létra szabad ága a φt(p) pont feletti Yφt(p) vektor, a fogott ága pedig a φt*(Yp) vektor, ahol φt* a φt leképezés érintőleképezése (pushforwardja).

A kinyíló ághoz tartozó Y vektormezőnek a legények X sebességmezeje szerinti Lie-deriváltja a létra fogott ága nemzsanéros végéből a kinyíló szabad ág nemzsanéros végébe mutató vektor idő szerinti deriváltja:

LXY = limt→0(1/t)[Yφt(p)- φt*(Yp)],

Sajnos ez a definíció csak görbületmentes felületen jó, ahol a különböző pontok feletti érintővektorok ugyanannak a vektortérnek az elemei.(1) Az általános esetben a Lie-deriváltat egy picit másképp kell definiálnunk azért, hogy az itt leírt deriválandó időfüggő vektor minden t pillanatban a p pont feletti vektortérnek legyen eleme. Azt csináljuk, hogy a fenti összefüggésben mindkét tagot φt* inverzével visszatoljuk a p pontba:

LXY = limt→0(1/t)[φ-1t*(Y φt(p)) - Yp] = (d/dt)|t=0[φ- 1t*(Yφt(p))]

Nézzük meg, hogy hat ez a vektor, mint deriváció egy az M sokaságon megadott valós értékű függvényre!

(LXYf)(p) =  limt→0(1/t)[(φ-1t*(Y φt(p))f)(p) - Ypf (p)]

A pushforward definíciója szerint

            [φ-1t*(Yφt(p))f](p) =[Yφt(p) (φ-1t*(f )](φt(p)) = [Y(f º φ- 1t)](φt(p))

Ezzel

(LXYf)(p) =  limt→0(1/t)[([Y(f º φ- 1t)](φt(p)) - Yf (p)]            (*)

A fenti kéttagú kifejezés második tagja:

Yf(p) = d/ds|s=0(f(ψs(p)) = lims→0(1/s)[f(ψs(p)) - f(p)],

 ahol ψ az Y vektormező által meghatározott folyam. Az első tag:

         [Y(f º φ- 1t)](φt(p)) =  d/ds|s=0((f º φ- 1t(ψs(φt(p)))

                       = lims→0(1/s)[f º φ-1t(ψs (φt(p))) - f º φ-1t(φt(p))]

                                     = lims→0(1/s)[f º φ-1t º ψs º φt (p) - f(p)]

 Így tehát

                LXYf = limt,s→0(1/st)[ f(φ-1t º ψs º φt(p)) - f(p) - f(ψs(p)) + f(p)]

                       = limt,s→0(1/st)[ f(φ-1t º ψs º φt(p)) - f(ψs(p))]

Az ábrán szereplő sorszámokkal:

 LXYf = limt,s→0(1/st)[f(3) - f(4)],

amit az ábrán a 43 piros vektor szemléltet.

Igenám, de mi eredetileg az 52 kék vektorra lettünk volna kíváncsiak, hiszen ez az a vektor, ami a létra fogott szára végéből a szabad szár végébe mutat. Vagyis mi a

limt,s→0(1/st)[f(2) - f(5)] = limt,s→0(1/st)[ f( ψs º φt(p)) - f(φt º ψs(p))]

eredményt szerettük volna kapni, ami könnyen láthatóan a jól ismert [X,Y]f = X(Yf)-Y(Xf) kommutátorral azonos. Elrontottunk volna valamit?

Nem! Bármily hihetetlen  is, ez a két kifejezés egyenlő egymással!

 

  


(1) Mivel most lokális fogalmat definiálunk, az esetleges többszörösen összefüggés globális tulajdonságnak itt nincs szerepe, tehát most nyugodtan gondolhatunk parallelizálható sokaságra, amikor görbületmenteset mondunk.

 

komment

süti beállítások módosítása